П`ятниця, 29.03.2024, 00:31
Депомаранч
Приветствую Вас Гість | RSS
Меню сайта
Главная » 2009 » Січень » 28 » Аверс, реверс, маньоври...
Аверс, реверс, маньоври...
13:04
"Газпром" ще не втямив, що дозволив провести навчання на випадок конфлікту з “ймовірним противником” 
 
Юлія Тимошенко і Володимир Путін домовилися підписати договори про постачання газу до України по європейській формулі ціни з 20-процентною знижкою, що є серйозною поступкою з боку уряду, який обіцяв погодитися на ціну газу лише в одному пакеті з ціною на транзит. Втім, конфлікт не вичерпаний, поки нову схему не схвалить Президент Віктор Ющенко. Останній тим часом «помпував газ по-телефону», відповідаючи на обережні запитання із західноєвропейських столиць.
 
Захід не певен, хто кого танцює
Російські журналісти, акредитовані на переговорах, відзначають, що досягнуті в ніч з минулої суботи на неділю домовленості між Прем’єр-міністрами України і Росії Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним серйозно відрізнялися від пропозицій, які російський президент Дмитро Медведєв оголосив у суботу після закінчення Міжнародної конференції із забезпечення доставки російського газу споживачам в Європі. Заявлений статус саміту довелося знизити до рівня міжнародної конференції, оскільки на запрошення Кремля відгукнувся лише президент Вірменії Серж Саргсян, а решта країн відбулася прем’єр-міністрами або чиновниками рангом нижче.
Перебіг заявленого саміту, що перетворився на конференцію, найкраще ілюструє настрої російської і західноєвропейської сторони українського газового опору. Після двогодинного обговорення Дмитро Медведєв назвав три можливі шляхи вирішення газової проблеми - створення міжнародного консорціуму компаній, який би одержував частини обсягу газу, “необхідного для повноцінної роботи газотранспортної системи України”, отримання кредиту українській стороні для розрахунків за газ з Росією і відкриття в одному з європейських банків невідкличного акредитиву з частковим покриттям на суму $1 млрд., яке надасть українська сторона. Домовленості досягти так і не вдалося, і тому було вирішено форсувати переговори. Протягом ночі уряди фактично дезавуювали всі пропозиції, висловлені напередодні. А після п’яти з половиною годин перемовин з Юлією Тимошенко Володимир Путін заявив про досягнення домовленості про перехід на європейську формулу ціноутворення при продажі газу Україні.
В адміністрації президента Росії пояснили, що вважають цю частину домовленостей найважливішою, оскільки Україна досі залишалася єдиною країною, де ціна формувалася на підставі двосторонніх переговорів.
Тут варто зазначити, що те, що утнула Україна одразу після новорічних президентських поздоровлень, спонукає не лише східноєвропейських поставників, а й західноєвропейських споживачів газу тримати певну паузу, доки не повернеться відчуття реальності. Адже в проміжку від 1 до 7 січня Україна таки справді перекрила вхідний вентиль на газовій трубі з Росії, щоб забезпечити тиск у газопроводі, необхідний для наповнення південного напрямку експортного газогону. Образно кажучи, газ у цій трубі струменів у зворотному напрямку, тобто в режимі реверсу, якщо таке поняття взагалі можливо вживати щодо газогонів.
Не факт, чи справді від того серйозно постраждали західні сусіди України, адже газові стосунки одні з найміфологізованіших у ЗМІ всього континенту, проте картина серйозного протистояння на східному кордоні центральноєвропейської країни проявилася дуже рельєфно.
 
Кому газ, а кому маневри
 
Загалом січневий реверс в експортних українських газогонах від Дашавського газосховища до перемички з південною трубою, що веде до Молдови навіює думки, що приблизно такими самими були б кроки української влади під час мобілізації на випадок серйозного і принаймні не цілком холодного конфлікту зі східними нащадками Київської Русі.
У колишньому Радянському Союзі всі держслужбовці добре знали, що подібні навчання «на випадок ймовірного противника», які проводилися у різних галузях під наглядом високих армійських офіцерів, мали статус вищий, за будь-які інші, і в разі млявих дій і браку ентузіазму призводили до негайного звільнення зі займаної посади. “Підклала дров до вогню” секретар РНБОУ Раїса Богатирьова, що оприлюднила на популярному сайті статтю про новітню зброю «ймовірного противника», хоч у статті такого словосполучення і не було вжито.
Словом, українська сторона своїми наочними діями цілком переконала російську сторону, що ціна російського газу її, власне кажучи, не надто й цікавить, хоча б тому, що за одну лише можливість провести такі випробування української газотранспортної системи, тій самій компанії «Газпром» довелося б сплатити набагато більше, ніж сумарна вартість спожитого російського газу протягом трьох зимових років.
Внаслідок різдвяних «мобілізаційних» навчань українських газівників Західна Європа переконалася, що в разі реальної загрози україно-російського конфлікту не Київ гадатиме, що станеться ближчими днями з текстів Брюссельських заяв, а, навпаки, у столицях Західної Європі в щохвилинному режимі вивчатимуть повідомлення про реальні дії українських газівників. Звісно, такі реалії примушують їх на деяких час дистанціюватися від двостороннього конфлікту, щоб опанувати новою «геополітичною реальністю».
За таких обставин роль переговірників з «Газпромом» була незначною. Єдине серйозне питання, відповідь на яке вимагала б справді дипломатичних здібностей від українських перемовників, можна озвучити приблизно так: «Ви це серйозно?». Тому будь-яка оголошена ціна навряд чи стала б причиною зриву переговорного процесу, а була б лише приводом «відчути нову геополітичну реальність».
Не дивно, що протягом всього дня у неділю сторони розійшлися «до підписання контракту», так і не оголосивши реальної ціни на газ. Було оголошено чітко лише величину якоїсь віртуальної знижки до ціни на газ «для України». Віртуальної, бо поняття європейська ціна газу цілком умовне, адже кожна окрема західноєвропейська країна купує російський газ за різною ціною.
По закінченні звуженого до рівня конференції саміту, що супроводжували цілком недоречні в нових геополітичних реаліях перемовини, Володимир Путін елементарно трохи підіграв і собі, і свої колезі Юлії Тимошенко, заявивши, що Україна отримає знижку в 20% до європейської ціни за умови збереження пільгового тарифу на транзит у 2009 році - $1,7 за тисячу кубометрів. Але вже з січня 2010 року всі домовленості між Росією і Україною формуватимуться за європейськими стандартами, додав він. “Я щиро розраховую на те, що Юлія Тимошенко має всі необхідні мандати для того, щоб представляти Україну”, - казав журналістам Дмитро Медведєв.
 
Безпечне тлумачення
 
Цікаві нюанси справді досягнутих домовленостей. Як розповіли джерела одного з економічних видань у “Газпромі” та адміністрації президента, посередників у цій схемі вже не буде: вперше за 10 років “Газпром” відновить прямі постачання газу на Україну. За словами співрозмовників, Володимир Путін пішов назустріч вимогам пані Тимошенко і виключив зі схеми постачань Rosukrenergo (RUE). Його місце не займе інший посередник, підтвердили в “Нафтогазі”. Втім, у RUE ще залишається більше 11 млрд. кубометрів газу в сховищах України, які повинні бути реалізовані цього року в Польщі, Румунії і Угорщині.

Варто у цьому зв`язку зазначити, що відсутність комерційної компанії-посередника у схемі постачання між двома державними компаніями, якої наполегливо домагається Юля Тимошенко, саме і є принципом, який суперечить духу Європейської енергетичної хартії не менше, ніж офіціанти з погонами традиціям класичної ресторації. Проте цілком відповідає настроям «нової геополітичної києвоцентричної реальності». І той факт, що таку ідею підтримує і російська сторона також, навряд чи спонукає західних спостерігачів розглядати газовій опір України, як суто комерційний конфлікт інтересів.
Після закінчення конференції в Москві ЄС випустило комюніке, в якому заявило, що “не задоволене її результатами”. У неділю, вже після оголошення про досягнуті домовленості, міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ржіман заявив, що тільки відновлення постачань газу в ЄС має значення. “За останні декілька днів ми вже неодноразово сподівалися на відновлення постачань. Зараз, як і раніше, невідомо, коли вони почнуться”, - сказав він.

 КОСТЯНТИН ШКРОБАК

Просмотров: 1101 | Добавил: depomaranch | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz