П`ятниця, 26.04.2024, 20:40
Депомаранч
Приветствую Вас Гість | RSS
Меню сайта
Главная » 2009 » Липень » 20 » Росія приготувалася послизнутися на помаранчовій шкірці
Росія приготувалася послизнутися на помаранчовій шкірці
11:12

Помаранчева федерація «лягли і просять» кольорової революції згори

Такий висновок напрошується з публікації доповіді інституту національних стратегій Станіслава Белковського, де міститься безпідставне твердження про те, що в Україні відбулася якась міфічна кольорова революція, та твердження, що Росіця має терміново реформуватися «згори». Пропозиції щодо такого реформування мало відрізняються від тих, які генерувала підкремлівська еліта наприкінці вісімдесятих. Аж до «новацій» у вигляді мажоритарних виборів.

Публікуємо скорочений викладі доповіді, підготовлений центром «Євразія» Віталія Чечила.
 

Вибір Росії:

катастрофа або революція зверху?

Москва

2009

Інститут національної стратегії

Лише рік тому – влітку 2008-го - російські еліти були упевнені, що сучасній Росії ніщо не загрожує: економічне зростання нескінченне, сировинна модель економіки – непотоплювана, гламурному авторитаризму, який повною мірою склався за минулих 10 років, немає переконливої альтернативи, а президентство Медведева стане чи не розважальною прогулянкою. Полеміка, в основному, зводилася до того, чи залишиться Дмитро Медведев президентом, а Володимир Путін прем'єр-міністром до 2016 року, чи захоче Путін повернутися на президентський пост, як складеться конфігурація влади до 2020 р. і так далі. Лише небагато спостерігачів (зокрема – експерти Інституту національної стратегії) попереджали, що Росія увійде до важкої і затяжної кризи незабаром після обрання третього президента. Але елітам не кортіло це чути. Не хочеться і сьогодні. Елітні надії зв'язані, в основному, з можливим в осяжному майбутньому відновленням «справедливих» (тобто надвисоких) цін на сиру нафту – головний параметр і умову розвитку сучасної російської економіки. Щоб зняти з себе відповідальність за виникнення і драматичні наслідки кризи, представники влади (і правлячої еліти в цілому) постійно повторюють, як магічне заклинання, що криза прийшла із США, і ми нібито не могли ні передбачати, ні запобігти його розумними шляхом. (Хоча досить було звертати увагу на відповідні прогнози і оцінки, які зовсім не були секретними). «День простояти, та ніч протриматися» - ось логіка російської еліти. Класична логіка тимчасових виконавців.

А тим часом криза може взагалі підвести межу під існуванням Росії як єдиної цілісної держави, що існує нерозривно в сьогоденні, минулому і майбутньому. До того є всі відчутні передумови.

У Росії неможлива «кольорова революція» за подобою тих, що відбулися в 2003-2005 рр. в Грузії, на Україні і в Киргизії. Оскільки у Росії – якісно інший історичний досвід державності. Поки перша особа держави (монарх, президент – як би його не називали формально) легітимна, повстання проти верховної влади неможливе. Не випадково всі великі російські бунтівники або проголошували себе легітимними царями, або переконували народ, що діють в інтересах і по волі пануючи. І залишалися успішні лише до тих пір, поки їм вдавалося успішно асоціювати себе з царською владою. Як тільки обман розкривався – соціальна база заколоту розвалювалася.

Коли ж вища інстанція влади втрачає в очах народу легітимність, наступає крах державності. Який, в деяких випадках, потім називається в підручниках історії «революцією». Але це не мирна зміна влади, а саме крах. Альтернативою такому краху може бути «революція зверху» - радикальна зміна політики Кремля за ініціативою самого Кремля.

Посильні міркування відносно подолання пострадянської моделі і контурів нової, альтернативної моделі, приводяться в цій доповіді.

Поточний етап економічної кризи

Згідно даним Росстата, падіння промислового виробництва в травні 2009 року по відношенню до аналогічного місяця 2008 року прискорилося до 17,1% з 16,9% в квітні і 13,7% в березні. За перші чотири місяці 2009 р. Федеральна податкова служба зібрала в бюджетну систему 2,7 трлн крб. — на 20,9% менше, ніж рік тому. Податкові доходи федерального бюджету звалилися ще сильніше — на 34,4%.

До теперішнього часу Росія отримала лише перші прояви економічної і соціальної нестабільності. У другій половині 2009 р. і в 2010 р. слід чекати повномасштабної економічної кризи зі всіма супутніми ознаками: падінням промислового виробництва, величезним дефіцитом бюджету, інфляцією в десятки відсотків, масовими банкрутствами підприємств фінансового і реального сектора, збільшенням сірого сектора економіки, зубожінням до третини населення. Запобігти такому розвитку подій сьогодні видається все менш вірогідним.

Деякі наслідки кризи для національної економіки і соціальної сфери

Негативними наслідками економічної кризи, тривалість якої в Росії складе не менше 30 місяців, можуть стати:

- розвиток відцентрових тенденцій в соціально-економічній політиці регіонів, яке може виявитися, зокрема, в протекціоністських діях, обмеженні вивозу товарів за межі тих або інших суб'єктів Федерації, затримках і надалі у відмовах від перерахування податків і зборів у федеральне казначейство, ухваленні регіональних законодавчих актів, не відповідних федеральній нормативній базі, розробці і реалізації регіональних антикризових програм, що йдуть врозріз з федеральними антикризовими заходами;

- наростання регіонального сепаратизму в національних республіках, деяких регіонах Далекого Сходу, а також в області Калінінграда.

- корпоративні дефолты найбільших російських компаній по російських і іноземних позиках.

Розраховувати на порівняно швидке завершення кризи, як це роблять певні представники виконавчої влади, не доводиться: оскільки основні кризисогенные чинники залишаться в силі на протязі, як мінімум, найближчих 3 років. У їх числі:

- неможливість отримання Росією і російськими економічними суб'єктами дешевих кредитних ресурсів від західних фінансових інститутів, що буде пов'язане з кризою довіри до компаній країн, що розвиваються, необхідністю фінансувати національні економіки розвинених країн, а також стисненням грошової маси.
 
Просмотров: 873 | Добавил: depomaranch | Рейтинг: 3.0/1 |
Всего комментариев: 2
2 читатель  
0
Прежде чем анализировать экономические и политические концепции другого государства, проанализировали бы и сделали выводы из своих "успехов" ("Говерловский " спич президента и юбилейное выступление ЮВТ в расчёт не брать) в экономике и политике. Сами понагребли кредитов, пораспихивали по своим карманам, анам - расплачиваться! Вместо традиционных сельхоз.культур научились проращивать только... фашизм и ксенонофобию! Газ "добываем" только из чужой трубы, САЛО -исконно наш продукт ПОКУПАЕМ за кордоном!!! Сахар у нас - тростниковый оказывается !!! Это когда же мы начали тростник выращивать???!!! Хлеб СВОЙ гноим, а приёт осень - и мы пойдём брать очередной заём на покупку оного... Как говорится, в чужом глазу...

1 НацМэн  
0
Может и толковая статья, но читать не стал - как-то не по-русски написана

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz